ENERGIE VOOR ACTIE>>> MOTIVATIE

Een intrinsieke en extrinsieke motivatie is een samenspel dat elkaar regelmatig overlapt en het beste werkt wanneer het in balans is.
Intrinsieke motivatie zit bijvoorbeeld vaak in je hobby’s. Denk aan dingen die je leuk vindt om te doen of om te ervaren. Het gaat dus niet perse dat het iets nuttigs oplevert, maar meer om de ervaring zelf op dat moment (spontaniteit, interesse, actie, verbinding, samenspel etc.). Vaak vergelijk ik dit met “het voelen dat je leeft”.
Extrinsieke motivatie is vaak een ding dat we doen omdat die leidt tot minimaal 1 gewenste opbrengst. Bijvoorbeeld je werk (hierin kunnen overigens beiden motivaties aanwezig zijn). Zoals velen werk je waarschijnlijk om o.a. geld te verdienen (extrinsieke motivatie). Je doet misschien extra cursussen voor een hogere beloning of misschien wel voor een schouderklopje of erkenning (extrinsieke motivatie).

Nu gaat het er niet om dat de ene beter is dan de andere. Het gaat erom dat je deze twee bewust in kan zetten en er bewust mee kan leren omgaan zodat je niet uit balans raakt waardoor je efficiënter en effectiever met jouw energie kan omgaan.
Helaas is de balans op dit moment nog een beetje ver te zoeken omdat we in een maatschappij leven waar vooral geleefd wordt met de extrinsieke motivatie. Hierdoor ontstaat er heel veel ontevredenheid, burn-outs, depressiviteit, onderdrukking, afhankelijkheid etc. Wordt eerst bewust wat jouw intrinsieke motivaties zijn in het leven. Vraag jezelf regelmatig af waar gaat mijn hart nou echt harder van kloppen, waar krijg ik echt kriebels in mijn buik van, wat ontroert mij of wat vind ik zo super interessant dat ik er alles over wilt weten?

Kijk dan naar jouw extrinsieke motivatie. Kijk hier kritisch naar. Wat heb ik / is werkelijk nodig?

Voorbeeld:
Wouter werkte in een bedrijf wat hij wel oké vond. Hij werkte het eerste jaar met als doel geld te verdienen (extrinsiek). Daarna kon hij groeien binnen het bedrijf waardoor hij veel meer moest werken en ondanks hij misschien veel liever meer tijd had willen hebben voor zijn passie namelijk schrijven (intrinsiek), besloot hij toch om meer te werken.

Hierdoor kwam hij niet meer aan schrijven toe.
Waarom dit besluit? Zijn vader en omgeving leerde hem dat extrinsieke motivatie belangrijker is dan de intrinsieke motivatie. Onbewust zocht Jan naar erkenning (extrinsiek) en leefde voor een lange tijd in een (onbewuste) afhankelijkheid van de extrinsieke motivatie tot hij een zware burn-out kreeg! Dit was achteraf zijn wake-up call, want vanaf hier besloot hij veel meer aandacht aan zijn intrinsieke motivatie te geven en is hij weer begonnen met schrijven.

Wacht jij tot jouw wake-up call of neem je nu de touwtjes in eigen handen? Vergeet niet dat jouw energie zeer waardevol is!
Intrinsieke en extrinsieke motivatie: een samenspel van bewustzijn!